200 godina HARTMANN trgovine
Jamstvo zadovoljstva
Besplatna dostava za narudžbe iznad 40 EUR
Početna Savjeti Korisni članci Zbrinjavanje rana Zacjeljivanje rane nakon operacije
Zbrinjavanje rana

Zacjeljivanje rane nakon operacije

Iza vas je operacija i trenutačno ste u fazi oporavka. Zacjeljivanje rane nakon operacije je proces jer su takvi zahvati u osnovi invazivne prirode; neki više, drugi manje. Ovisno o tome, posljedice su vidljive i na vašoj koži. Uobičajeno su to ožiljci koji mogu biti estetski neugodni ili vas mogu čak ograničavati u funkcioniranju što se osjeti poput zatezanja, peckanja ili svrbeža. To je prilično neugodno, a i sam izgled također može utjecati na vaše samopouzdanje.

zacjeljivanje-rane-nakon-operacije

Što ćete se bolje pobrinuti o postoperativnoj rani, to će ona bolje zacijeliti

Nakon kirurškog zahvata potrebno je voditi brigu o zacjeljivanju rane nakon operacije, odnosno njegovati je tijekom razdoblja njezina zarastanja. To će vam pomoći ublažiti bol i smanjiti moguće neugodne osjećaje poput peckanja, stezanja ili svrbeža. Osim toga, tako ćete osigurati bolje cijeljenje rane i istodobno smanjiti mogućnost pojava bilo kakvih neugodnosti, kao što su npr. infekcije.

Za sve vas, koji pomažete nekome u zacjeljivanju rana nakon operacije – ili se trebate pobrinuti za svoje – pripremili smo precizne i jednostavne te razumljive upute za njegu akutnih rana, ali općenito je postupak vrlo jednostavan:

  • Priprema

Prije nego što počnete s njegom, osigurajte dovoljno gaza za čišćenje, zaštitne rukavice, kiruršku ljepljivu traku, plastične vrećice i škarice.

  • Čišćenje

Postoperativnu ranu lagano operite vodom i sapunom. Ranu nemojte trljati niti je namakati. Tijekom postupka nemojte rabiti alkohol za čišćenje, hidrogen peroksid ili jod, koji mogu oštetiti tkivo i usporiti zacjeljivanje rana. Na kraju ranu osušite čistom gazom.

  • Stavljanje obloga

Na kraju stavite oblog na postoperativnu ranu.

Pročitajte još nekoliko dodatnih savjeta za uspješniji oporavak

Sve kožne rane zacjeljuju procesom stvaranja ožiljka, bilo onih nastalih ozljedom ili onih koji su posljedica kirurškog reza. U svakom slučaju, pravilna njega rane i naknadna njega ožiljka uvelike pridonose smanjenju ožiljka i znatno poboljšavaju njegov izgled.

Poput vas, i ranama je potreban odmor. Stoga se preporučuje izbjegavanje bilo kakvih fizičkih napora nakon operacije. Također pripazite na uravnoteženu prehranu – bogatu proteinima i vitaminima.

Pobrinite se i za maksimalnu udobnost. Ako se postoperativna rana nalazi na vašoj ruci, stavite je u trokutasti šal tako da vam podlaktica počiva uz tijelo u razini srca. U slučaju rane na nozi najbolje je staviti jastuk ispod nje i počivati.

Zapamtite – najvažnija stvar u zacjeljivanju rane nakon operacije jest voditi brigu o održavanju čistog područja oko rane, mijenjati obloge ili zavoje prema preporukama liječnika i pažljivo paziti na bilo kakve znakove infekcije. Molimo vas da se u slučaju bilo kakvih problema obratite svojem liječniku.

Prijavite se na naš newsletter

Ne propustite brojne zanimljive teme, korisne savjete i stručne članke koji će vam pomoći da održite zdravlje. Također budite informirani o novostima i brojnim pogodnostima.