200 godina HARTMANN trgovine
Jamstvo zadovoljstva
Besplatna dostava za narudžbe iznad 40 EUR
Početna Savjeti Korisni članci Inkontinencija Liječenje inkontinencije – učinite to na pravi način
Inkontinencija

Liječenje inkontinencije – učinite to na pravi način

Pravilno liječenje inkontinencije važan je korak ka vraćanju pažnje s problema na uživanje u životu. Problemi s inkontinencijom nisu samo neugodni, nego mogu i negativno utjecati na vaše samopouzdanje, sposobnost socijalizacije i opću kakvoću života.


Srećom, za vas imamo učinkovite načine liječenja za približno 75 % osoba s inkontinencijom. Neki od oblika inkontinencije lakše se liječe od drugih, stoga mogućnosti liječenja ovise o vrsti inkontinencije.

lijecenje-inkontinencije

Liječenje stresne inkontinencije

Stresna inkontinencija pojavljuje se kod aktivnosti koje uvećavaju pritisak u trbuhu, kao što su kihanje, dizanje, kašalj, smijeh, ispuhavanje nosa i slično. Kod žena stresnu inkontinenciju može pokrenuti trudnoća, porod ili menopauza, a kod muškaraca uvećana prostata ili se inkontinencija razvije kao posljedica operacije urinarnog trakta. Stresna inkontinencija češća je kod starijih osoba zbog starosnog oslabljenja mišića zdjeličnog dna i mišića zatvarača mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi, što vrijedi i za pretile i vrlo pretile osobe.
Stresnu inkontinenciju možemo često učinkovito liječiti jednom ili više od sljedećih metoda.

Gubitak težine

Prekomjerna tjelesna težina može uzrokovati stresnu inkontinenciju zbog dodatnog pritiska na mišiće zdjeličnog dna. Gubitak težine pomoći će smanjiti taj pritisak i poboljšati vašu sposobnost zadržavanja mokraće.

Ojačanje mišića zdjeličnog dna

Svakodnevne vježbe mogu ojačati mišiće zdjeličnog dna, koje upotrebljavate za prekidanje mokrenja te vam pomažu postići bolji nadzor nad mokraćnim mjehurom i crijevima. Kod tih vježbi (katkad ih nazivaju i Kegelove vježbe) morate stegnuti mišiće zdjeličnog dna te ih na sekundu ili dvije zadržati. Kada ih počnete izvoditi češće, važno je da produljite vrijeme na koje ih zadržavate stegnutim, sve do 10 sekundi. Idealno bi bilo da ove vježbe izvodite tri puta dnevno.

Vaginalne kuglice

Neki od fizioterapeuta tvrde da vaginalne kuglice pomažu pri ojačanju mišića zdjeličnog dna te poboljšavaju kontinenciju kod žena. Vaginalne kuglice mogu pomoći poboljšati snagu zdjeličnih mišića s uvećanjem učinka vježbi za mišiće zdjeličnog dna.

Vaginalni pesari i ulošci

Prikladni su za žene. Pesari se stavljaju u vaginu kako bi pomogli podupirati mjehur te sprječavati nehotimično ispuštanje mokraće. Pesari mogu biti još posebice učinkoviti kod žena koje imaju spušten mjehur ili maternicu, iako kod nekih mogu uzrokovati nadraživanje i infekcije. Za liječenje stresne inkontinencije, primjerice tijekom bavljenja sportom, možete upotrebljavati i uretralne uloške koji sliče tamponima, samo što se oni stavljaju u mokraćnu cijev. Prije mokrenja uložak morate ukloniti.

Električna stimulacija

Ako sami ne možete ojačati mišiće zdjeličnog dna, može vam pomoći električna stimulacija. Iako je za mnoge taj postupak neugodan, on je prikladan i za muškarce i za žene. Pri tom postupku u vaginu ili anus stavlja se mala sonda koja stvara kontrakcije mišića električnim impulsima.

Liječenje urgentne ili preljevne inkontinencije

Urgentna inkontinencija iznenadna je, nužna potreba za mokrenjem i nemogućnost zadržavanja mokraće do dolaska u zahod. Urgentnu inkontinenciju uglavnom uzrokuje nehotimično grčenje mišića mjehura. Preljevna inkontinencija kapanje je mokraće ako mokraćni mjehur nije u potpunosti prazan. Preljevna inkontinencija uglavnom je posljedica nemogućnosti pravilnog ispražnjivanja mjehura zbog barijere kao što su uvećana prostata ili obješen zdjelični organ.
Mnoge mogućnosti liječenja stresne inkontinencije prikladne su i za liječenje urgentne i preljevne inkontinencije. Druge mogućnosti liječenja urgentne i preljevne inkontinencije uključuju sljedeće:

Promjena prehrane i izbjegavanje zatvora

Smanjenje unosa kofeina, alkohola i gaziranih napitaka može pridonijeti liječenju urgentne i preljevne inkontinencije smanjenjem nadraživanja mjehura. Prehrana bogata vlaknima sprječava zatvor, što također može pomoći. Naime, zatvor povećava pritisak na mokraćni sustav, zbog čega simptomi inkontinencije mogu biti akutniji.

Vježbanje mokraćnog mjehura

Vježbanje mokraćnog mjehura uključuje bilježenje vremena odlazaka u zahod i količine mokraće s ciljem razvoja individualnog plana za jačanje mišića zdjeličnog dna i vježbanjem mjehura za dulje zadržavanje mokraće. Ti programi najčešće traju približno tri mjeseca, a najbolje je da se izvode pod nadzorom fizioterapeuta ili specijalista za inkontinenciju.

Uporaba lijekova za liječenje inkontinencije

Za pomoć kod liječenja stresne ili urgentne/preljevne inkontinencije mogu vam prepisati različite lijekove. Vaš liječnik ili specijalist za inkontinenciju mogu vam savjetovati koji bi lijekovi za vas bili najbolji te objasniti moguće nuspojave. Kod žena, primjerice, nanošenje niske doze estrogenske kreme na vaginu može pomoći pomladiti tkivo kod mokraćne cijevi i vagine te pomoći smanjiti simptome inkontinencije. Česte nuspojave lijekova protiv inkontinencije uključuju suha usta, zatvor i iscrpljenost.

Operacije i intervencijske terapije mogu pomoći

Poznato je mnogo kirurških zahvata i intervencijskih terapija za liječenje inkontinencije. Ti zahvati uobičajeno su namijenjeni podupiranju mokraćnog mjehura ili mokraćne cijevi i mogu uključivati:
• Injekcije: Ubrizgavanje sintetičkog materijala u područje oko mokraćne cijevi može pomoći zatvoriti mokraćnu cijev i smanjiti ispuštanje mokraće. Kod suviše aktivnih mjehura može se upotrijebiti i botoks.
• Podlaganje mokraćne cijevi mrežicom: Podlaganje mokraćne cijevi mrežicom može biti učinkovito i kod muškaraca i kod žena. Mrežica se stavlja za potporu mokraćnoj cijevi i kao pomoć tomu da ona ostaje zatvorena.
• Umjetni mišić stezač: Riječ je o tekućinom napunjenom obruču koji se kod muškaraca može staviti oko vrata mokraćnog mjehura kako bi očuvao mišić stezač zatvorenim dok niste pripremljeni na mokrenje. Kako biste otvorili mišić stezač, trebate samo pritisnuti na zaklopac stavljen ispod vaše kože.

Liječenje funkcionalne inkontinencije

Fizički invaliditet ili problemi s razmišljanjem i komunikacijom mogu uzrokovati tzv. funkcionalnu inkontinenciju. Psihički invaliditet, koji uzrokuju demencija ili depresija, ili fizički invaliditet (nepokretnost ili prikovanost za invalidska kolica) mogu uzrokovati inkontinenciju jer zdravstveno stanje osobu sprječava da pravovremeno ili uopće dođe do zahoda.
Osobe sa smanjenom pokretljivošću teško je odvesti do zahoda (primjerice, ako za hodanje upotrebljavaju pomagalo ili boluju od teškog artritisa). Nošenje odjeće koje skraćuje vrijeme potrebno za svlačenje hlača, primjerice hlače i suknje s elastičnim pojasom – može pomoći smanjiti učestalost funkcionalne inkontinencije.
Kod mnogih primjera funkcionalne inkontinencije najbolje je rješavanje problema uporabom odgovarajućih proizvoda za inkontinenciju.

Liječenje fekalne inkontinencije

Fekalna inkontinencija može biti posljedica porođaja, degenerativne bolesti crijeva ili neurološkog stanja (npr. Parkinsonova bolest) koja utječe na sposobnost mozga da šalje poruke crijevima. Ako bolujete od fekalne inkontinencije, na raspolaganju su vam brojni načini liječenja:
• Pojačajte zdrave navike: U prehranu uključite više vlakana i pijte više tekućine. U ljekarnama možete kupiti dodatke i jedite više voća i povrća.
• Lijekovi: Primjena propisanih lijekova koji usporavaju rad vašeg debelog crijeva i uvećavaju apsorpciju vode može smanjiti fekalnu inkontinenciju.
• Vježbe za jačanje zdjeličnog dna: Kao kod urinarne inkontinencije, i u ovom slučaju snažni mišići zdjeličnog dna mogu pomoći ukloniti fekalnu inkontinenciju.
• Vježbanje mišića stezača: Pod nadzorom fizioterapeuta ili specijalista za inkontinenciju možete izvoditi vježbe za mišić stezač te se oduprijeti velikoj nuždi dok ne dođete do zahoda.
• Operacija: Poznati su zahvati kojima se može smanjiti ili ukloniti fekalna inkontinencija. Zahvatima se popravlja ozlijeđeni analni mišić zatezač, podupire se mrežicom ili se stegne tako da se u nj ubrizgaju materijali za njegovo zadebljanje. Druga je mogućnost stavljanje umjetnog mišića zatezača koji možete ručno otvarati i zatvarati.

Liječenje inkontinencije zbog neuroloških poremećaja

Neurološki poremećaji, kao Parkinsonova bolest, multipla skleroza i Alzheimerova bolest, mogu ometati komunikaciju između mokraćnog mjehura ili crijeva i mozga. Posljedica je toga da takvi pacijenti mogu imati urinarnu ili fekalnu inkontinenciju jer mozak možda nije svjestan da su mokraćni mjehur ili crijeva puna.
Zbog prirode brojnih neuroloških poremećaja popratna se inkontinencija ne može uvijek ukloniti. Svladavanje inkontinencije uporabom upijajućih i diskretnih proizvoda za inkontinenciju može pomoći onima koji boluju od te vrste inkontinencije te njihovim starateljima lakše svladati to stanje.


Budući da je svaka osoba različita, posavjetujte se sa svojim osobnim liječnikom, specijalistom za inkontinenciju ili zdravstvenim djelatnikom te odredite najprimjereniji plan liječenja.

Prijavite se na naš newsletter

Ne propustite brojne zanimljive teme, korisne savjete i stručne članke koji će vam pomoći da održite zdravlje. Također budite informirani o novostima i brojnim pogodnostima.