200 godina HARTMANN trgovine
Jamstvo zadovoljstva
Besplatna dostava za narudžbe iznad 40 EUR
Početna Savjeti Korisni članci Zbrinjavanje rana Što učiniti u slučaju posjekotina?
Zbrinjavanje rana

Što učiniti u slučaju posjekotina?

Sigurno je svatko od nas već imao bliski susret s oštrim predmetom u kuhinji, na poslu, u vrtu ili u vikendici, pa čak i u uredu – znate li koliko rub papira može biti oštar? Da, posjekotine se mogu vrlo brzo zadobiti, a duboki rezovi mogu biti prilično opasni jer mogu izazvati jaka krvarenja. Ako se krvarenje ne zaustavi ili ako je rana duboka, velika ili široka, morat ćete posjetiti liječnika jer će posjekotinu vjerojatno trebati zašiti.

posjekotina

Manje posjekotine možete brzo i sigurno zbrinuti sami


Kod posjekotina je najvažnije zaustaviti krvarenje. Uobičajeno za posjekotine su naime oštri i pravilni rubovi rane. Krvne žile mogu biti oštećene i može doći do krvarenja. Kod malih posjekotina koje možemo sami zbrinuti kod kuće krvarenje bi trebalo prestati u roku od nekoliko minuta. Kod težih upotrijebite više jastučića od gaze i potražite liječničku pomoć.

Postupak opisan u nastavku odnosi se samo na male posjekotine na kojima dublje strukture nisu oštećene, gdje nema obilnih krvarenja i ne postoji mogućnost infekcije. U težim slučajevima, ako su posjekotine dublje, trebate se obratiti liječniku.

cut-wounds
  • Priprema

Područje posjekotine trebate kao i sve ostale rane ili ozljede tretirati čistim rukama.

  • Čišćenje i zaustavljanje krvarenja

Nanesite fiziološku otopinu na sterilnu kompresu i nježno očistite ranu. Lagano pritisnite ranu sterilnom kompresom kako biste zaustavili krvarenje. Očistite područje oko rane (zdravu kožu) maramicama za čišćenje, flaster treba staviti samo na suhi dio.

  • Obloga

Ovisno o mjestu ozljede, možete birati između različitih flastera. Za rane na jagodicama prstiju preporučujemo flastere oblikovane upravo u tom obliku, a na svim ostalim mjestima možete upotrijebiti uobičajene flastere. Uklonite zaštitni papir na ljepljivoj strani i nanesite flaster na posjekotinu.

Ako upotrebljavate flaster namijenjen ozljedi na prstima, prvo nanesite prvu polovicu flastera na ozlijeđeni prst tako da druga polovica bude na vrhu. Zatim preklopite gornji dio preko prsta i zalijepite ga.

Prijavite se na naš newsletter

Ne propustite brojne zanimljive teme, korisne savjete i stručne članke koji će vam pomoći da održite zdravlje. Također budite informirani o novostima i brojnim pogodnostima.