200 godina HARTMANN trgovine
Jamstvo zadovoljstva
Besplatna dostava za narudžbe iznad 40 EUR
Početna Savjeti Korisni članci Inkontinencija i njega kože: Zašto su pravilna njega i zaštita toliko važne?
Korisni članci

Inkontinencija i njega kože: Zašto su pravilna njega i zaštita toliko važne?

Koža osoba s inkontinencijom je osjetljiva i uz nepravilnu njegu mogu nastati mnoge bolesti ili upale. Naša koža s godinama postaje ranjivija, što znači da je uz nepravilnu njegu sklonija problemima. Pravilnom njegom kože pri inkontinenciji možemo održati njezinu odgovarajuću pH vrijednost, elastičnost i cjelokupno zdravlje.

Njega kože pri inkontinenciji

Koža je naše najveće osjetilo i osjetljiva je na mnoge podražaje iz okoline. Zdrava koža zaštićena je tankim slojem mješavine sebuma, znoja i ljuskica. To je zaštitni sloj masnih kiselina koji površini kože daje mekoću, sjaj i elastičnost, a masne i kisele komponente tog sloja daju koži zaštitna svojstva.

Kožu u procesu sazrijevanja karakteriziraju promjene u strukturi i funkciji i da bi se zadržala svojstva koja omogućuju potrebnu zaštitu cijelog organizma, potrebno joj je pristupiti sveobuhvatno. Koža osoba koje imaju problema s urinarnom i fekalnom inkontinencijom zahtijeva posebnu njegu. Pri čišćenju vodom i njezi neprilagođenim sredstvima uklanjaju se prirodni epidermalni lipidi kože. Koža tada postaje suha, a njezina zaštitna funkcija slabi. MoliCare Skin program za njegu zrele kože temelji se na prirodnim sastojcima koji njeguju, štite i regeneriraju kožu, osobito kada je izložena problemima s inkontinencijom.

Čišćenje kože pri inkontinenciji

Pri inkontinenciji kožu treba čistiti svakodnevno jer urin i izmet nadražuju kožu, što može uzrokovati upalu i svrbež. Upravo je zato važno upotrebljavati prave proizvode za čišćenje kože. Tako možemo spriječiti stanjivanje zaštitnog sloja kože, uklanjanje prirodnih lipida i slabljenje barijerne funkcije.

Pri mijenjanju proizvoda za inkontinenciju koža se može očistiti blagim proizvodima koji su namijenjeni za čišćenje bez vode. Pjenom za čišćenje brzo i nježno očistite genitalno i perinealno područje – i pri fekalnoj inkontinenciji. Osvježavajući miris s integriranim neutralizatorom mirisa je pH neutralan i sadržava kreatin koji stimulira zaštitne mehanizme kože. Praktično i jednostavno čišćenje omogućuju i pH neutralne vlažne maramice.

Sredstva za čišćenje koja se ne moraju ispirati s kože brzo se osuše i štite kožu. Budući da nije potrebno dodatno brisati kožu, ne izazivamo dodatno trljanje kože, a ujedno skraćujemo vrijeme njege kože.  

U slučaju inkontinencije kožu je potrebno i dodatno zaštititi

Zrelu kožu inkontinencija može dodatno oštetiti, zato treba posvetiti pozornost i zaštiti kože. Nepravilna njega i uporaba sredstava koja nadražuju kožu mogu uzrokovati dodatnu nelagodu, bol, pa čak i infekcije.

Jedna je od prirodnih obrambenih funkcija kože kiselinski zaštitni sloj koji djeluje kao barijera za kožu i sprečava prodor bakterija i drugih onečišćivača u kožu. Urin podiže pH kože, što oštećuje kiselinski zaštitni omotač i može uzrokovati iritaciju (inkontinencijski dermatitis).

Kožu možemo odgovarajuće zaštititi zaštitnim kremama koje na koži stvaraju proziran zaštitni sloj. Važno je i da krema sadržava Nutriskin kompleks koji poboljšava vlastitu zaštitnu funkciju kože. Kvalitetnim sredstvima za njegu i čišćenje te zaštitu zrele kože obično su dodani kvalitetni lipidi za obnovu zaštitnog masnog sloja u epidermi koji se nalaze u raznim kvalitetnim biljnim uljima, npr. u bademovu, jojobinu i arganovu ulju te ujedno hrane kožu.

Prijavite se na naš newsletter

Ne propustite brojne zanimljive teme, korisne savjete i stručne članke koji će vam pomoći da održite zdravlje. Također budite informirani o novostima i brojnim pogodnostima.