200 godina HARTMANN trgovine
Jamstvo zadovoljstva
Besplatna dostava za narudžbe iznad 40 EUR
Početna Savjeti Korisni članci Inkontinencija Urinarna inkontinencija – poteškoća s kojom se mnogi suočavaju
Inkontinencija

Urinarna inkontinencija – poteškoća s kojom se mnogi suočavaju

Urinarna inkontinencija – poteskoca s kojom se mnogi suocavaju-1000x410

Urinarna inkontinencija posljedica je slabog mjehura i tegoba s kojom se suočavaju mnoge Hrvatice i Hrvati stariji od 40 godina. To je stanje u kojemu gubimo kontrolu nad istjecanjem mokraće, što je zdravstveni, društveni, higijenski i psihološki problem. Urinarna inkontinencija nastaje neovisno o starosti ili spolu. Popraćena je osjećajem srama i smanjenim samopouzdanjem. Ljudi pogođeni inkontinencijom izbjegavaju druženja te bez savjetovanja s liječnikom posežu za neodgovarajućim pomagalima koja ne pružaju potpunu i primjerenu zaštitu.

Što uzrokuje urinarnu inkontinenciju?

Postoji više uzroka, a jedan od njih je slabiji rad mišića zdjeličnog dna. Budući da se kao i ostali mišići u tijelu mogu ojačati, trebali bismo im posvetiti veću pozornost. Mišići zdjeličnog dna sastoje se od 14 mišića koji dobro funkcioniraju samo ako su međusobno usklađeni. Budući da zatvaraju zdjelični izlaz, jedna od njihovih funkcija je zadržavanje mokraće i izmeta. S obzirom na to da ne možemo vidjeti te mišiće, postajemo ih svjesni tek nakon što prestanu obavljati svoje funkcije. S ovime je najčešće povezana urinarna inkontinencija, odnosno nekontrolirano istjecanje mokraće. Postoji više vrsta urinarne inkontinencije.

Stresna urinarna inkontinencija

Glavni su uzrok nastanka stresne urinarne inkontinencije oslabjeli mišići zdjeličnog dna i opstrukcija mehanizma vrata mokraćnog mjehura. Mišići mogu oslabjeti zbog trudnoće i poroda, promjena uzrokovanih hormonima, neaktivnosti, prekomjerne tjelesne težine, kroničnog zatvora, određenih operacijskih zahvata, plućnih bolesti koje rezultiraju kašljem i nepravilnog podizanja tereta.

U početnoj fazi stresna urinarna inkontinencija najčešće se manifestira pri trčanju, kašljanju i smijanju, a u slučaju težih oblika pri promjeni položaja i hodanja na ravnim površinama. U velikoj si mjeri možemo pomoći sami vježbama za jačanje mišića zdjeličnog dna, vođenjem zdravog života, pravilnom tjelovježbom i ulošcima za zaštitu od inkontinencije.

Hitna urinarna inkontinencija

Hitnu urinarnu inkontinenciju definiramo kao iznenadno nekontrolirano istjecanje mokraće koje se javlja nakon snažne prethodne potrebe za mokrenjem. Pritom se isprazni cijeli sadržaj mjehura. Uzrok je hiperaktivni mokraćni mjehur, što je posljedica upale, tumora na mjehuru ili neuroloških bolesti poput multiple skleroze, stanja nakon moždanog udara ili ozljede leđne moždine. Uzrok ove vrste urinarne inkontinencije često nije poznat.

Miješana urinarna inkontinencija

Definira se kao kombinacija stresne i hitne urinarne inkontinencije.

Preljevna urinarna inkontinencija

Riječ je o neprestanom kapanju mokraće zbog ispunjenog mjehura. Najčešći je uzrok opstrukcija na putu mokraće prema izlazu, kao što je npr. povećana prostata kod muškaraca.

Odabirom i uporabom odgovarajućih pomagala za inkontinenciju možete znatno poboljšati kvalitetu životu. Pomagala za inkontinenciju HARTMANN jamče uporabu visokokvalitetnih jednokratnih pomagala prilagođenih korisniku i njegovim individualnim potrebama. Proizvodi osiguravaju zaštitu od istjecanja mokraće i zadržavaju osjećaj suhoće, štite kožu od nadraživanja, iznimno su udobni za nošenje, sprečavaju nastanak neugodnog mirisa i jednostavni su za uporabu.

Dostupne su linije univerzalnih uložaka za inkontinenciju i hlačice MoliCare® Pad i MoliCare® Premium, od kojih je svaka oblikovana i prilagođena ženskoj i muškoj anatomiji – MoliCare® Premium MEN PAD i MEN PANTS za muškarce te MoliCare® Premium LADY PAD i LADY PANTS za žene. Svi su proizvodi opremljeni i sustavom kapanja radi lakšeg razlikovanja apsorpcije proizvoda.

Prijavite se na naš newsletter

Ne propustite brojne zanimljive teme, korisne savjete i stručne članke koji će vam pomoći da održite zdravlje. Također budite informirani o novostima i brojnim pogodnostima.