200 godina HARTMANN trgovine
Jamstvo zadovoljstva
Besplatna dostava za narudžbe iznad 40 EUR
Početna Savjeti Korisni članci Inkontinencija Otvoren razgovor o inkontinenciji s prijateljima i obitelji
Inkontinencija

Otvoren razgovor o inkontinenciji s prijateljima i obitelji

Ne dopustite da vas brige ili strah od inkontinencije sprječavaju u aktivnom životu. Otvorenim i iskrenim razgovorom sa svojim prijateljima i obitelji o problemima s inkontinencijom možete odbaciti stigmu i povratiti volju za uživanjem u životu. Vjerojatno ćete se osjećati bolje kada budete o tome s nekim razgovarati. S obzirom na rasprostranjenost inkontinencije, možda ćete u svom društvu čak pronaći osobe sa sličnim iskustvima.

inkontinencija-prijateljima

Kada biste s prijateljima i obitelji morali razgovarati o problemima s inkontinencijom s kojima ćete se možda suočavati?

Inkontinencija je čest zdravstveni problem, ali mnogi pokušajima sakrivanja svog stanja od drugih u svoj život unose dodatan stres. Umjesto da to negativno utječe na vaše emocije i osjećanje, o svojim problemima s inkontinencijom radije razgovarajte sa svojim prijateljima i obitelji, kada:
• vam je zbog inkontinencije toliko neugodno da izbjegavate provođenje vremena s osobama koje volite. Razgovorom o inkontinenciji možete vi i vama bliski konačno osjetiti potrebno olakšanje.
• izbjegavate društvene aktivnosti jer se brinete da nećete moći kontrolirati mokraćni mjehur. Iako ćete se možda osjećati sigurnije, slaba su strana izbjegavanja aktivnosti i druženja mogući osjećaji usamljenosti i malodušnosti.
• planirate izlet koji uključuje provođenje mnogo vremena s drugima. U toj situaciji najbolje je porazgovarati, još prije nego što odete, jer možete razgovarati o svojim problemima u opuštenijoj i zasebnoj sredini.
• izbjegavate seksualne aktivnosti, što može uzrokovati nepotrebnu napetost u vašim odnosima. Možda ćete čak otkriti da razgovor o vašem stanju može pomoći razviti veću povezanost i intimnost s vašim partnerom.

Zašto je važno da znaju?

Iako razgovor o inkontinenciji nikada nije jednostavan, pokušaj skrivanja može predstavljati nepotrebno breme za vas i vaše bližnje. Činjenica je da je inkontinencija često zdravstveno stanje kod mnogih starijih osoba i od nje pati približno 5 % stanovništva. Važno je da ste otvoreni prema svojim prijateljima i obitelji, da razumiju što vi proživljavate, a ne da su prepušteni neznanju.
U određenim su primjerima osobe koje su vama najbliže možda već svjesne da imate probleme s previše aktivnim mokraćnim mjehurom. Primjerice, možda su primijetile da ste povremeno napeti ili da često idete u zahod. Drugima bi moglo biti nelagodno ili neugodno pitati vas o tome, stoga je bolje da ste proaktivni i sami započnete razgovor o toj temi.
Kada razgovarate s partnerom ili obitelji, tu je temu najbolje spomenuti u tihoj i zasebnoj sredini, gdje neće biti smetnji, primjerice u dugoj šetnji ili kod kuće. Pobrinite se da o inkontinenciji porazgovarate sa svojim liječnikom kako biste izbjegli mogućnosti ozbiljnijeg zdravstvenog stanja.

Za više informacija o tome kako vam naši proizvodi iz programa za inkontinenciju, koji omogućavaju vrhunsku zaštitu od ispuštanja mokraće, mogu pomoći očuvati aktivan život, nazovite na broj: +385 (0)1 48 12 844.

Prijavite se na naš newsletter

Ne propustite brojne zanimljive teme, korisne savjete i stručne članke koji će vam pomoći da održite zdravlje. Također budite informirani o novostima i brojnim pogodnostima.