200 godina HARTMANN trgovine
Jamstvo zadovoljstva
Besplatna dostava za narudžbe iznad 40 EUR
Početna Savjeti Savjet liječnika Kako komunicirati sa starijim osobama?
Savjet liječnika

Kako komunicirati sa starijim osobama?

Pravilna komunikacija u zdravstvenoj zaštiti i među njegovateljima od ključne je važnosti. Do nesporazuma u liječenju često dolazi zbog neprimjerene ili nejasne komunikacije. Kvalitetna komunikacija i odgovarajući odnos između pacijenta i njegovatelja, odnosno između pacijenta i liječnika, imaju snažan utjecaj na poboljšanje ishoda liječenja, a time i na veće zadovoljstvo pacijenata.

  • Poštujemo identitet svake osobe i uvijek ih oslovljavamo imenom i primjerenim izrazom poštovanja kad im se obraćamo.
  • Nekoliko puta ponavljamo složenije ili osobito važne informacije te ih zapisujemo na komadić papira.
  • Strogo izbjegavamo infantilizaciju starijih osoba. Osobama koje boluju od demencije ne obraćamo se kao djetetu (u formi ili sadržaju).
  • Pri komunikaciji i pružanju njege starijim osobama poštujemo njihovo dostojanstvo; nastojimo izbjegavati stigmatizaciju određenih ozbiljnih funkcionalnih oštećenja kod starijih osoba (npr. u kognitivnom području).
  • Poštujemo njihovu potrebu za sporijim kretanjem i štitimo starije osobe od stresnih trenutaka; očekujemo njihovu sporiju psihomotoričku reakciju i smanjenu pokretljivost.
  • Aktivno i s taktom provjeravamo moguće zapreke u komunikaciji (sluh, vid, itd.) i prilagođavamo se situaciji.
  • Kako bismo olakšali komunikaciju, ostajemo u vidokrugu starije osobe, jasno govorimo i gledamo ih u oči.
  • Ako nismo sigurni, provjeravamo koriste li se pravilno pomagalima.

Ne podižemo glas ako prethodno nismo provjerili sluh starije osobe; razumljivost se pogoršava s godinama te u bučnoj okolini, stoga pokušavamo izbjeći nadglasavanje u razgovoru, s radiom i televizorom i nastojimo ukloniti izvor buke.

Prijavite se na naš newsletter

Ne propustite brojne zanimljive teme, korisne savjete i stručne članke koji će vam pomoći da održite zdravlje. Također budite informirani o novostima i brojnim pogodnostima.