200 godina HARTMANN trgovine
Jamstvo zadovoljstva
Besplatna dostava za narudžbe iznad 40 EUR
Početna Savjeti Savjet liječnika Inkontinencija urina – što može napraviti liječnik obiteljske medicine?
Savjet liječnika

Inkontinencija urina – što može napraviti liječnik obiteljske medicine?

Inkontinencija urina označava nemogućnost kontroliranja mokrenja, češće se javlja kod starijih osoba, osobito u žena. Procjenjuje se da oko 50 % odraslih žena tijekom života doživi epizodu urinarne inkontinencije, no liječničku pomoć zatraži manje od polovice. Kod muškaraca je urinarna inkontinencija rjeđa, no tek se svaki peti muškarac sa simptomima javi liječniku.    
Urinarna inkontinencija značajno narušava kvalitetu života, dovodi do socijalnih i higijenskih poteškoća i još uvijek predstavlja neugodnu temu za razgovor s liječnikom.

Prema Pravilniku o ortopedskim i drugim pomagalima HZZO-a osigurana osoba zbog inkontinencije odnosno retencije urina ima pravo na pomagala za urogenitalni sustav utvrđena u listama pomagala. Pravilnikom nije obvezna preporuka bolničkog specijalista za izdavanje pomagala, ali u medicinskom kartonu bolesnika liječnik obiteljske medicine mora jasno navesti indikaciju zbog koje propisuje pomagalo. Osoba starija od 3 godine ostvaruje pravo na pelene, anatomske uloške, gaćice i zaštitne podmetače za krevet pojedinačno ili u kombinaciji kod sljedećih indikacija:

  1. prirođene mane i/ili bolesti urogenitalnog ili probavnog sustava koje za posljedicu imaju trajnu inkontinenciju urina i/ili stolice
  2. kod bolesti i/ili ozljeda živčanog sustava koje za posljedicu imaju trajnu inkontinenciju urina i/ili stolice
  3. smetnje svijesti, Glasgow coma scale od 0 do 8
  4. mentalna retardacija osoba starijih od tri godine, a posljedica je inkontinencija urina i/ili stolice.

Vrste pomagala koje možemo propisati na doznaku

Pelene u spoju s gaćicama, male. Pravo ostvaruju osobe starije od 3 godine, tjelesne težine < 40 kg, maksimalno 460 komada za 3 mjeseca.  
Pelene u spoju s gaćicama niskoupijajuće. Pravo ostvaruju osobe starije od 3 godine. Do 400 komada za 3 mjeseca ili u kombinaciji niskoupijajućih i visokoupijajućih pelena ili u kombinaciji niskoupijajućih pelena i anatomskih uložaka (maksimalni broj pomagala u kombinaciji uvijek je manji od 400).          
Pelene u spoju s gaćicama visokoupijajuće. Pravo ostvaruju osobe starije od 3 godine. Do 320 komada za 3 mjeseca ili u kombinaciji visokoupijajućih pelena i niskoupijajućih pelena, ukupan maksimalan broj pomagala u kombinaciji uvijek je manji od 400 komada ili u kombinaciji visokoupijajućih pelena i anatomskih uložaka, ukupan maksimalan broj pomagala u kombinaciji uvijek je manji od 320 komada.
Pelene u spoju s gaćicama visokoupijajuće, za noć. Pravo ostvaruju osobe starije od 7 godina. Do 320 komada za 3 mjeseca ili kombinacija visokoupijajućih, ekstravelikih pelena i anatomskih uložaka, ukupan maksimalan broj pomagala u kombinaciji uvijek je manji od 320 komada.   
Anatomski ulošci. Pravo ostvaruju osobe starije od 7 godina. Do 275 komada ili u kombinacijama kako je navedeno za pelene.               
Gaćice mrežaste elastične. Pravo ostvaruju osobe starije od 7 godina. Do 10 komada za 3 mjeseca.
Zaštitni podmetači za krevet za jednokratnu uporabu. Kod inkontinencije stolice i urina. Osobe koje prema Barthelovu indeksu potpuno ovise o tuđoj pomoći ostvaruju pravo na do 90 komada za 3 mjeseca; osobe koje se samokateteriziraju ostvaruju pravo na 30 komada za 3 mjeseca.            

Za kombinacije pojedinih pomagala udio svakog pomagala u ukupnoj količini pomagala određen je Pravilnikom.

Prilikom odabira pomagala važno je da ona budu prilagođena osobinama bolesnika i s obzirom na velik broj pomagala na tržištu, često je potrebno kontaktirati i proizvođača pomagala da biste odabrali najbolju opciju za bolesnika. Osim dobi, spola, vrste i stupnja inkontinencije, kao i fizičke aktivnosti bolesnika (određivanje količine pomagala), treba imati na umu i ekonomski aspekt izdavanja pomagala s obzirom na mogućnost nadoplate i činjenice da maksimalne dopuštene količine nisu uvijek dostatne za bolesnika. Tijekom povijesti, ali i danas u 21. stoljeću, inkontinencija je jedan od teških stigmatizacijskih simptoma za bolesnike povezan s nelagodom, sramom i socijalnom izolacijom. Kao liječnici obiteljske medicine, propisivanjem odgovarajućeg pomagala možemo pomoći našim bolesnicima da se lakše nose s problemom inkontinencije i imaju značajno bolju kvalitetu života što je jedan od najvažnijih ciljeva u liječenju kroničnih bolesnika.

Prijavite se na naš newsletter

Ne propustite brojne zanimljive teme, korisne savjete i stručne članke koji će vam pomoći da održite zdravlje. Također budite informirani o novostima i brojnim pogodnostima.