200 godina HARTMANN trgovine
Jamstvo zadovoljstva
Besplatna dostava za narudžbe iznad 40 EUR
Početna Savjeti Korisni članci Inkontinencija Inkontinencija i zaštita kože: Zašto je zaštita kože toliko važna?
Inkontinencija

Inkontinencija i zaštita kože: Zašto je zaštita kože toliko važna?

Zaštitni kiseli plašt kože jedan je od prirodnih obrambenih mehanizama kože. Zrela koža prethodno može oslabjeti, no lužnati čimbenici poput mokraće, stolice i sredstava za čišćenje dodatno nagrizaju zaštitni kiseli plašt kože, što omogućuje patogenim mikroorganizmima (bakterijama) prodiranje u kožu i uzrokuje crvenilo i bol (dermatitis). Ova se bolest naziva inkontinencijski dermatitis (IAD) i jedna je od najčešćih komplikacija koja je povezana s inkontinencijom. Posebnu pozornost treba posvetiti zaštiti kože ljudi koji boluju od inkontinencije jer IAD uzrokuje nelagodu, bol, a moguće su i infekcije.

Zrela je koža osjetljiva i inkontinencija je može dodatno oštetiti:

Amonijak dobiven iz urina
Probavni enzimi dobiveni iz stolice
Lužnati deterdženti dobiveni iz sapuna

Koje najbolje prakse za očuvanje zdravlja kože preporučuju stručnjaci?

Čisti
Očistite kožu – nakon svake zamjene pomagala upotrijebite vlažne maramice za njegu kože ili sredstvo za čišćenje kože s pH-vrijednošću koja ne šteti koži (pH 4,5 – 5,5). Lagano nanesite na kožu bez trljanja.
Zaštiti
Nakon čišćenja zaštitite kožu nanošenjem sredstva za zaštitu kože koje vlaži, hrani i štiti stvaranjem zaštitnog filma.
Njeguj
Njegujte kožu izravnim nanošenjem proizvoda za njegu kože koji će obnoviti zaštitni kiseli plašt kože te je dodatno navlažiti i opskrbiti lipidima radi obnove snage i elastičnosti.

Prijavite se na naš newsletter

Ne propustite brojne zanimljive teme, korisne savjete i stručne članke koji će vam pomoći da održite zdravlje. Također budite informirani o novostima i brojnim pogodnostima.