MoliCare Premium Mobile 8 L

Gaćice pružaju sigurnu zaštitu uz održavanje zdrave kože.

MoliCare Premium Elastic 7 kapljica, M

Jednostavno i brzo postavljanje i savršeno prilagođavanje.

MoliCare Premium MEN PAD 2 kapljice

Anatomski oblikovana vrećica i ulošci u obliku slova V dizajnirani su tako da odgovaraju muškoj anatomiji pružajući sigurnu zaštitu uz održavanje zdrave kože.

Sterillium Protect & Care 475 ml

Nova linija sredstava za dezinfekciju ruku u obliku gela.

Sterillium Protect & Care 100ml

Nova linija sredstava za dezinfekciju ruku u obliku gela.

Thermoval®standard

Digitalni toplomjer za mjerenje tjelesne temperature ispod pazuha. Ekstraveliki zaslon. Vodootporan.

Thermoval®baby toplomjer

Mjeri temperaturu bez kontakta s kožom. Mjerenje je gotovo za 3 sekunde.

Atrauman Ag

Neljepljiva kontaktna mrežica od hidrofobnih poliamidnih gusto tkanih vlakana, prekrivena elementarnim srebrom i neutralnim mastima.

PermaFoam classic

Obloge od poliuretanske pjene primjenjuju se kao primarna ili sekundarna obloga za liječenje kroničnih rana sa srednjom do jakom eksudacijom.

Foliodress mask LOOP TYPE II

Maske su izrađene od hipoalergenih materijala bez prirodnog lateksa.

Rukavice Peha-soft nitrile FINO

Nepudrane jednokratne nitrilne rukavice za preglede dostupne u praktičnoj manjoj kutiji s 10 komada.

Početna Savjeti Korisni članci Dijagnostika Držite visoki krvni tlak pod kontrolom
Dijagnostika

Držite visoki krvni tlak pod kontrolom

Visoki krvni tlak ili arterijska hipertenzija ima prilično neslavnu reputaciju, zovu ga tihi ubojica. Nažalost, malo je prepoznatljivih znakova bolesti, katkad ih i nema, i zato često može proći neopaženo. Međutim, opasan je jer je važan čimbenik rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, kao što su moždani udar, zatajenje srca, infarkt miokarda, iznenadna srčana smrt, demencija i bolesti bubrega. Stoga se smatra da visoki krvni tlak znači veći rizik.

visoki krvni tlak

Visoki krvni tlak zahtijeva vašu najvišu pozornost

Krvni tlak je tlak kojim krv tijekom cirkulacije djeluje na stijenke naših arterija. Izražavamo ga u dvije vrijednosti: sistolički tlak (viša vrijednost) najviši je tlak u arteriji u trenutku otkucaja srca, dok je dijastolički tlak (niža vrijednost) najniži krvni tlak u trenutku između dva otkucaja srca. O visokom krvnom tlaku govorimo ako je sistolički krvni tlak 140 mm Hg i veći, i/ili dijastolički krvni tlak 90 mm Hg ili veći.

Visoki krvni tlak jedan je od najčešćih uzroka invalidnosti i smrti. Zapravo je gotovo 40 % smrtnih slučajeva kod osoba mlađih od 60 godina povezano s hipertenzijom; 20 % osoba mlađih od 50 godina ima problema s visokim krvnim tlakom. Kao što smo naveli, problem je u tome što bolesnici često nemaju nikakvih simptoma i zato ne mjere i ne kontroliraju svoj krvni tlak. Budući da nisu svjesni svojeg stanja, ne prijavljuju svoje simptome liječnicima, sve dok se ne pojavi razlog za zabrinutost. A kada se simptomi pojave, često su već u akutnoj fazi bolesti.

Važno je cijelo vrijeme pratiti vrijednost tlaka

Krvni tlak je tlak kojim krv tijekom cirkulacije djeluje na stijenke naših arterija. Izražavamo ga u dvije vrijednosti: sistolički tlak (viša vrijednost) najviši je tlak u arteriji u trenutku otkucaja srca, dok je dijastolički tlak (niža vrijednost) najniži krvni tlak u trenutku između dva otkucaja srca. O visokom krvnom tlaku govorimo ako je sistolički krvni tlak 140 mm Hg i veći, i/ili dijastolički krvni tlak 90 mm Hg ili veći.

Kada doznate da imate problema s visokim krvnim tlakom, ključno je da redovito mjerite svoj krvni tlak i pratite promjene. Tijekom epidemije koronavirusa to je još i važnije, jer je vjerojatnost smrtnosti bolesnika s visokim krvnim tlakom dvostruko veća.

Tlakomjeri su medicinski opravdani samo ako su pouzdani i točni. Također je potrebno upotrebljavati ih pravilno i u pravim uvjetima. Neke osobe negativno reagiraju na bolnička okružja, stoga je mjerenje tlaka kod kuće pouzdanije. Ali i kod kuće atmosfera mora biti mirna i opuštena. Tijekom mjerenja lakat mora biti lagano savijen, a tlakomjer morate držati u visini prsnog koša (u visini srca). Ako mjerite tlak na nadlaktici, ruka mora biti opuštena i naslonjena na stol.

Tlakomjeri Veroval®

Uz pomoć tlakomjera Veroval® možete sami redovito mjeriti tlak kod kuće. Tlakomjeri su neinvazivni i bezbolni, a za kućnu upotrebu obično su oscilometrijski. Za mjerenje tlaka možete se koristiti tlakomjerom Veroval® za nadlakticu ili zapešće ili tlakomjerom Veroval® COMPACT za nadlakticu.

Kod tih tlakomjera manšetu namjestite na zapešće ili na nadlakticu. Manšeta se napuhuje i otpušta s pomoću elektronički upravljane pumpe i ventila. Uređaj upotrebljava elektronički senzor za tlak za prikaz brojčane vrijednosti. Čim je protok krvi prisutan, ali ograničen, tlak u manšeti periodično će varirati istodobno s cikličnim širenjem i skupljanjem brahijalne arterije. Vrijednosti sistoličkog i dijastoličkog tlaka izračunavaju se iz neobrađenih podataka s pomoću algoritma.

Prijavite se na naš newsletter

Ne propustite brojne zanimljive teme, korisne savjete i stručne članke koji će vam pomoći da održite zdravlje. Također budite informirani o novostima i brojnim pogodnostima.

Popust 5%
Popust 20%
Popust 10%
Besplatna
dostava
Popust 15%
Besplatna
dostava
Popust 5%
Popust 20%
Popust 5%
Besplatna
dostava
Zavrti kolo ludih blagdanskih popusta!

Prosinac je najljepši mjesec u godini i stoga zaslužujete da vas maze kao nikada prije.

Unesite svoju email adresu, zavrtite kolo sreće i ostvarite popust. Sretno!

Disclaimer text:

  • Kolo sreće možete zavrtjeti samo jednom na dan.
  • Kolo sreće možete vrtjeti do kraja prosinca.
  • Sudjelovanjem u vrtnji kola sreće i slanjem svoje adrese e-pošte slažete se s pravilima privatnosti.
  • Popust ne važi za proizvode koji idu uz doznaku.