200 godina HARTMANN trgovine
Jamstvo zadovoljstva
Besplatna dostava za narudžbe iznad 40 EUR
Početna Savjeti Korisni članci Zbrinjavanje rana Brza i jednostavna njega ogrebotine
Zbrinjavanje rana

Brza i jednostavna njega ogrebotine

Ogrebotine su uglavnom domena djece i njihove nestašnosti, dok smo mi odrasli ranjiviji u ljetnim mjesecima kada smo manje odjeveni pa je naša koža izloženija i manje zaštićena. U osnovi to nisu neke ozbiljne ozljede jer su ogrebotine posljedica pada, pokliznuća ili trljanja kože o grube površine. To su one male nezgode koje su posljedica naše nepažnje ili nespretnosti i koje nam katkad „za uspomenu“ mogu ostaviti ožiljak na našem koljenu, laktu ili dlanu.

ogrebotine

Ako dobro zbrinete svoje ogrebotine, sve će biti u redu


S obzirom na to da su ogrebotine površinske rane pri kojima je obično oštećen samo gornji sloj kože, one obično zacijele u roku od nekoliko dana. Njega manjih ogrebotina vrlo je jednostavna:

abrasions
  • Priprema

Područje ogrebotine trebate uvijek tretirati čistim rukama kako biste spriječili moguću infekciju rane. Na to doista morate obratiti pozornost.

  • Čišćenje

Ako ogrebotina sadrži vidljive čestice prljavštine, pažljivo ih uklonite pincetom za jednokratnu upotrebu. Zatim nanesite fiziološku otopinu na sterilnu kompresu i nježno očistite ranu. Osušite je suhom kompresom i na suhu kožu stavite oblogu.

  • Obloga

Atrauman je neljepljiva poliesterska kontaktna mrežica s neutralnom kremom i glatkom površinskom strukturom. Budući da je mekana, pogodna je za stvaranje nabora, a osim toga omogućuje prelazak izlučevine i ne lijepi se za ranu. Čak i nakon duže upotrebe, ne izaziva osjetljive reakcije ili alergije.

Svakako je potrebno da se posavjetujte sa svojim liječnikom ako je rana u osnovi duboka ili obilno krvari, a i poslije ako ogrebotina vrlo sporo zarasta ili ako pokazuje znakove infekcije. To su: crvenilo, otok, toplina, bol ili čak pojava gnojnog iscjetka. 

Prijavite se na naš newsletter

Ne propustite brojne zanimljive teme, korisne savjete i stručne članke koji će vam pomoći da održite zdravlje. Također budite informirani o novostima i brojnim pogodnostima.